ÖKOKARÁCSONY, AVAGY 5 TIPP A KÖRNYEZETTUDATOSABB ÜNNEPÉRT
Blogmas #15
Fogyasztói társadalom, pazarlás. Szerencsére megmozdult valami az ellenkező irányba és idén már többen törekszenek a fenntartható Karácsonyra. Ha Te is szeretnél környezettudatosabb ünnepeket, íme az 5 tippem, amiket érdemes megfontolni:
1. Dekoráció
A karácsonyi szezont a dekorációk felrakásával indítjuk minden évben. De mikor mondható el, hogy nem vittük túlzásba és még környezettudatosak vagyunk?
Először is, az egyik legfontosabb és hangulatosabb dekor elem a fényfüzér. Ebből kell egy a fára, de lehetőleg jó sok. Vagy mégsem?
A fényekkel kapcsolatban három dologra érdemes figyelni: az első természetesen az, hogy ne toljuk túl, a kevesebb több, inkább kevés, de ízléses fényfüzért alkalmazzunk. A második, hogy minden körülmények között LED-lámpát használjunk, mert ez sokkal kevesebbet fogyaszt a klasszikusnál.
A harmadik pedig, hogy amikor nem kell, akkor kapcsoljuk ki:Vannak ma már időzíthető fajták. Ha bele gondolsz elég, ha csak 5-től 10-ig világít, mert a többi időben szinte vagy világos van és még dolgoznak az emberek, vagy mindenki alszik, így senki sem fogja nézegetni, nincs értelmük világítani.
A többi dekorációval kapcsolatban - ajtódíszek, asztaldíszek, karácsonyfadíszek - érdemes azt a fő szempontot követni, hogy nem vásárolunk minden évben újat belőlük, így támogatva egy tonna műanyag újragyártását, régi szemétlerakóban végzését. Gondolj bele, ősanyáinknak volt egy pici fája jó esetben, amire raktak pár kézzel készített és papírba csomagolt szaloncukrot, popcorn-ból készült füzért és pár szárított gyümölcsöt dekorációnak. Ha volt is egy-két aranyozott bolti díszük, akkor azt nagy becsben tartották, minden évben elrakták és karácsonykor újra elővették. Ma meg mi lett a divat a fogyasztói társadalomban? Menő minden évben más stílusú fát állítani, idén kék-ezüst, jövőre piros-arany színkombinációkban – szerencsére egyre inkább észrevenni, hogy a karácsonyfadivat is a fenntarthatóság felé tolódik.
Én minden évben ajándékozok el a régi díszeimből jótékonysági célra, azonban újakat igyekszem fenntartható alapanyagokból készíteni. Tobozból, filcből, naracsból, fahéjból vagy akár pattogatott kukoricából.
2. Ajándékozás
Ha engem kérdezel én tudatos vásárlónak tartom magam, csak azt veszem meg, amit előre elterveztem, de mivel kevesebbet költök, igyekszem minőségibb termékekre költeni, amikor veszek valamit. Nincs ez másként Karácsonykor sem. Ilyenkor is jobban szeretek valamilyen élményt kapni Karácsonyra, mint a huszadik rénszarvasos pulcsit, aminek szerintem semmi értelme azon kívül, hogy vicces, de máskor nem tudod felvenni. Persze tudom, hogy van, aki nem tud ennyire tudatos vásárló lenni, de akkor is javaslom figyelj a mértékeltességre.
Ha igazán fenntarthatóan szeretnél vásárolni inkább vegyél helyit!Az azért környezetbarátabb, mert a holmik föld körüli szállítása rengeteg energiával jár és környezetszennyező (akár repülővel, akár közúton történik). Vegyünk ruhát hazai tervezőtől, és finomságokat a termelői piacon!
Ajándékozz élményt!
Jó pár éve divat tárgyak helyett élményt adni, ez szuper, de azért nem mindegy, hogy mit! Bizonyos élmények ugyanis lényegesen energiaigényesebbek és környezetszennyezőbbek, mint más tárgyak. A repülőjegy, a wellnesshétvége például kevéssé környezetbarát – vegyünk inkább koncertjegyet, kiállításbelépőt, gyalogos városnéző túrát, mozibérletet!
Újraajándékozásra fel! Te is rengeteg olyan ajándékot kapsz karácsonykor, ami nem neked való, de tudod, hogy talán egy szerettednek az lehetne az ideális ajándék? Az én nagymamám és édesanyám például rengetegszer alkalmazza ezt a pénztárca kímélő módszert. Én így tettem szert a kedvenc testápolómra, amit azelőtt sosem ismertem, de azóta évről évre újraveszek, és a kedvenc dobozos süteményemre is! Lehet, hogy elsőre bunkóságnak tűnik a továbbadás, de gondoljunk bele, mit tegyen egy cukorbeteg egy tál cukros sütivel? Lehet, hogy az unokái, vagy a szomszéd gyerekek jobban örülnek neki, mintha ott marad nála és megromlik.
3. Csomagolás
A lehető legjobb, ha nem csomagolunk, de ha már feltétlen muszáj, akkor természetesen hasznosítsuk újra a tavalyi papírokat, ajándéktáskákat, szalagokat, masnikat. Vagy készítsünk ajándéktáskát papírból- Én személy szerint az újságpapírba csomagolást nem tartom túl jó ötletnek, mert nem valami szép és az én családomban olyan hatást keltett, hogy nincs pénzem csomagolópapírra, meg igénytelennek tartották, így ezt nem próbáltam többet.
4. A Karácsonyi menü
Amikor összeállítod a menüt, arra figyelj, hogy ne használj környezetterhelő hozzávalókat. Ilyen például a marhahús, utána következik a többi vörös hús. Jobb tehát, ha szárnyast, halat eszünk. A másik fontos szempont, hogy honnan érkezik az ételünk: a más földrészeken termesztett gyümölcsök, zöldségek szállítása rendkívül megterheli a környezetet. Szerencsére olyan országban élünk, ahol rengeteg minden megterem – csak arra kell figyelnünk, hogy hazai diót, hazai mandulát (amúgy is ízletesebb, mint kaliforniai), hazai, édesvízi halat és hazai fokhagymát vegyünk (ami kisebb, de erősebb, mint a kínai). Kicsit kevesebb déligyümölcs, kicsit több alma kerüljön az asztalra! Természetesen vannak olyan háztartások, ahol ezek nehezen valósíthatóak meg, nálunk is van olyan, aki allergiás az almára, neki kötelező elem a narancs. Én például nem szeretem a halat, így ilyenkor igyekszem főként szárnyast készíteni.
5. DIY üdvözlőlap
Nem is gondolnánk minden évben milyen mennyiségű papír fogy ilyenkor csakis azért, hogy képeslapokat, ajándékkártyákat ajándékozzunk. Én mindenkit arra buzdítanék, hogy inkább kézzel készült képeslapot, kártyát adjon, ami készülhet maradék papírlapokból, vagy kartonokból. Ma már a kevésbé ügyes kezűeknek is árulnak rengeteg karácsonyi formanyomót, vagy egy egyszerű karácsonyfát kivágva is remek, hangulatos lehet a végeredmény.
Nem kell mindent túlzásba vinni, fontos, hogy lehetőleg egy kis lépést is, de tegyünk a környezetvédelemért, gy ha már a fentiekből csak egyet is alkalmazol, már akkor is tettél valamit a bolygónk és a gyerekeid jövőjéért.