2020. már 04.

7 TIPP, HOGY KÖNNYEN TÚLTEDD MAGAD A SZAKÍTÁSON

írta: Kincses Demeter Monika
7 TIPP, HOGY KÖNNYEN TÚLTEDD MAGAD A SZAKÍTÁSON

Képtalálatok a következőre: break up relationship

Kép forrása

Egy szakítás mindig nagyon nehéz. Érzelmi hullámvasút, gyászidőszak jellemzi, ami, ha nem vigyázol könnyen önsajnálatba és önpusztításba vezethet. Lehet jól és rosszul is szakítani, nem vitás. Azonban ez igaz a gyászidőszakra is. Lehet hosszú, gyötrelmes, de lehet rövidebb és könnyebb is, ahol megőrizheted a mentális egészséged és gyorsabban túl tudsz lépni a szakításon. Ehhez hoztam ma nagyon hatékony tippeket.

 1.Hagyj magadnak időt a "gyászra"

A kapcsolatod vége hihetetlenül fájdalmas érzelmi sebeket okozott nálad. Hidd el, teljesen normális, ha most ki vagy akadva, feldúlt, frusztrált vagy. Ha sírhatnékod van, nyugodtan sírjál. Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél a téged ért veszteség miatt. A fájdalom a seb gyógyulási folyamatának a része.

Még az is lehet, hogy esetleg úgy érzed mind elvesztegetett idő volt, amit együtt töltöttetek, de hidd el, nem volt az, hiszen tanultál belőle.

 Viszont próbáld magadban tudatosítani, hogy ez életed nem egyik kudarca volt, hanem csupán tanuló lecke.

Az előző párkapcsolataimnál mindig úgy alakult, hogy én mondtam ki a végső búcsút, de ettől függetlenül nekem is nehéz volt a szakítás. Emlékszem, a legutóbbi párommal másfél évig voltunk együtt és azért döntöttem a szakítás mellett, mert pont mellette jöttem rá arra, hogy introvertált és extrovertált hosszú távon nem képes boldog párkapcsolatra. Személyiségéből fakadóan ő rengeteget járt bulikba, különböző eseményekre, mindig rengeteg ember vette körül és szeretett a társaság középpontja lenni. Én viszont pont az ellenkezője voltam. Míg őt feltöltötték ezek az események, engem annyira lefárasztottak, hogy több napomba került, mire kipihentem őket. Engem mindig az töltött fel, ha otthon begubóztam egy jó filmmel, vagy könyvvel, de számára egy idő után ezek a programok nagyon unalmasak voltak. A szakításból próbáltam okulni, megnézni, milyen plusz tudást kaptam általa, így a következő párkapcsolatomnál már egyértelműen introvertált partnert kerestem, aki hozzám hasonló.

Képtalálatok a következőre: break up relationship

Kép forrása

 2.Beszélj az érzéseidről

Nagyon fontos, hogy ne csak elfogadd az érzéseid, hanem ne is menekülj el előlük. Ne nyomd el őket, mert ez igen hamar nassolásba, ivásba vagy telefonfüggőségbe torkollhat. Igaz, hogy ezek az egészségtelen stratégiák pillanatnyilag javíthatnak a lelki állapotodon, de nem jelenthetnek hosszú távon megoldást.

Amikor szakítottunk az utolsó előtti párommal, akkor azt hittem, hogy bűnös vagyok, mert fájdalmat okoztam neki, ezért önostorozásba kezdtem. Mivel nem bírtam elviselni a bűntudatot, próbáltam elnyomni nassolással. Fel is szedtem akkoriban jó pár kiló felesleget és a gyomrom is megfájdult, így hiába múltak el a rossz érzések korábban, az önostorozás nyomait még további három hónap volt eltüntetni diétával.

Ma már nem ezt a rossz módszert választom, hiszen tudom jól, hogy bármi is történik, bármit is érezzek, az teljesen normális. A mentálisan erős ember sem azért erős, mert sosem megy keresztül érzelmi hullámvasúton, hanem mert ismeri, és tudatosan alkalmazza a megfelelő módszereket a gyógyulásához.

Ma már kekszek és csoki hegyek helyett inkább kimegyek az erdőbe sétálni egyet, vagy felhívom a legjobb barátom és kiöntöm neki a lelkem. Az is jó, ha bekapcsolsz egy kis zenét, vagy meditálsz, stb. Ezek általában szoktak segíteni, így inkább ezeket ajánlom, mert ezek a módszerek megőrzik az egészségedet.

Ha neked ez kevés, professzionális segítséget is kérhetsz, ha nem tudsz egyedül átjutni ezen az időszakon vagy csak egyszerűen nem akarsz a barátaiddal beszélni erről. A terapeuták segíthetnek a gyász folyamatának feldolgozásában. Segíthet abban, hogy elkezdj vigyázni magadra, megtanulni kezelni az érzéseid azért, hogy a megtört szíved meggyógyulhasson.

Képtalálatok a következőre: friend talking

Kép forrása

3.Hagyj fel az önsajnálattal

Az teljesen rendben van, hogy most szomorú vagy, hiányzik az exed, de az olyan negatív gondolatok, mint "Soha többé nem találok egy normális partnert." vagy "Egész életemben boldogtalan leszek." gyorsan hanyagolandóak. Egyrészt, mert nem igazak, másrészt, mert egyáltalán nem visznek előre. Az ilyen gondolataid csak le fognak blokkolni és megakadályozzák, hogy újra jól érezd magad.

Ha ilyen gondolatokon kapod magad, emlékeztesd magad arra, hogy ez csak a jövő ismeretlenségéből fakadó félelemből és bizonytalanságból ered, de

Te sokkal erősebb vagy annál, mint hiszed, és a fájdalom el fog múlni.

Tipp: Kezdj el pozitív megerősítéseket mondogatni magadnak és hamar rá fogsz jönni, hogy ettől jobb a kedved is. Például „ Napról napra egyre jobban érzem magam.” vagy „Most lehetőségem van végre megtalálni a nekem megfelelő partnert”.

4.Ne nézegesd az exed Facebookját, Instagramját

Eltelik pár nap, esetleg egy-két hét és annyira elkezd hiányozni a volt szerelmed, hogy azon kapod magad, hogy felmentél a közösségi média profiljára és próbálod kideríteni mit is csinál éppen. Újra látni a képét rövidtávon jó érzéseket vált ki belőled, de a gyógyulásodat egyáltalán nem segíti.

Hogy miért? Azért, mert egy olyan álomvilágba terel az oldala, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Gondolj bele. Nem láthatod azt, mit is csinál valójában nap közben, maximum a jó dolgokat fogja megosztani, vagy csak egy részletét, ráadásul nem mindenki őszinte ezeken az oldalakon.

Tipp: Addig, amíg úgy nem érzed, hogy már túljutottál a fájdalmakon és képes vagy új életet kezdeni, addig blokkold vagy tiltsd le az exed a közösségi médiában. Ezután már nyugodtan kapcsolatba léphetsz vele, mert már nem fog érzelmi viharokat kiváltani belőled a látványa, hiszen túlléptél rajta.

Képtalálatok a következőre: watching ex's facebook

Kép forrása

5.Kényszerítsd magad arra, hogy valami másra gondolj

A most felmerült kellemetlen érzésekkel mindenképp törődnöd kell, viszont próbáld meg hanyagolni az exeddel lévő gondolatokat.

Ha azon kapod magad, hogy a gondolataid az exeddel lévő régebbi romantikus helyzetekre  fókuszálnak és ha úgy érzed, akkoriban minden milyen tökéletes volt, akkor ideje rájönnöd, hogy nem, nem volt az. Az az igazság, hogy gyakran felvillant az a figyelmeztető lámpa, csak próbáltál nem tudomást venni róla. Nem véletlenül mentetek szét, nem igaz? Gyakran megesik, hogy elfelejtjük a negatív dolgokat, ha a pozitív élményekre fókuszálunk, és ezek hiányoznak az életünkből.

Ne merülj bele a közös jövőről szóló álmokba. Azt remélve, hogy újra összejöttök és boldogok lesztek csak gyötörni fogod magad és késlelteted a gyógyulásod.

Ha az exed ismét felmerül a gondolataidba, akkor gyorsan keress valami elfoglaltságot. Például találkozz a barátaiddal vagy csinálj valami olyasmit, amit eddig halogattál. Esetleg takarítsd ki a házat, vagy szelektáld ki a szemeted, régi ruháid. A lényeg, hogy az agyad másra fókuszáljon.

 6.Maradj aktív!

 A szakítás utáni első napokban teljesen érthető, hogy begubózol és sírsz, szomorkodsz, esetleg nincs kedved még az ágyból sem felkelni. Neked is az a legjobb, ha a gyászfolyamat befejeződik hamarabb, így nagyon fontos, hogy minél előbb visszatérj a normális élethez.

Legyen újra aktívabb és izgalmasabb az életed, ehhez pár tippet itt írtam korábban, amiket könnyű szerrel tudsz alkalmazni a mindennapokban. Szervezz programokat, tölts több időt a barátaiddal, keress új hobbit, utazz el, érjenek új élmények, és meglátod, végre újra lesz életed és ettől sokkal jobban fogod érezni magad.

Képtalálatok a következőre: go hiking

Kép forrása

7.Tisztázd le magadban, mit szeretnél a jövőben

Gondold végig az utolsó kapcsolatod miért ért véget. Mik voltak azok a problémák, amik miatt végül szétmentetek. Ezután tisztázd le magadban, hogyan tudnál erre a problémára megoldást találni, hogy a következő párkapcsolatodban ez már ne jelentsen gondot.

Ha ezzel megvagy, akkor írd le azokat a tulajdonságokat, amikkel a következő partnerednek rendelkeznie kell. Főként a belső tulajdonságokra koncentrálj, de ezután a külsőket is írd össze. Legyen hűséges, figyelmes, odaadó, kedves, szeresse az állatokat? Mindenkinél más-más szempontok a mérvadóak, de ne félj mindet felsorolni. Azért azt vedd figyelembe, hogy tökéletes ember nincsen, aki minddel rendelkezni fog, ezért a fontossági sorrendet is állítsd fel ezen tulajdonságoknál.

Ne úgy éld meg a mostani szakítást, hogy ez a vég. Valójában ez az új, nagyszerű életed kezdete, csak még nem érzed. Odakint vár rád a nagy ő, vagy ha ebben nem igazán hiszel, maradjunk annyiban, hogy egy olyan személy, aki igazán illik hozzád. Ez az átmeneti gyászidőszak is lehet egy ajándék számodra. A mostani helyzet kiváló lehetőség, hogy még jobb, izgalmasabb életet alakíts ki magadnak és jobban rátalálj önmagadra. Most végre alkalmad nyílt rájönni, kire is vágysz igazán. A barátaiddal is több időt tudsz tölteni, amiért nagyon hálásak lesznek. Most már nem kell számodra kényelmetlen helyzeteket elviselned, hanem megoldást találhatsz ezek elkerülésére.

Milyen fontos szempontjaid vannak egy ideális partnerben? Oszd meg velem kommentben!

Ha szeretnéd látni én hogyan valósítom meg ezeket a tanácsokat a gyakorlatban, akkor kövess a facebookon és instagramon!

Szólj hozzá

szakítás párkapcsolat gyászidőszak izgalmas élet