2020. feb 26.

6 EGYSZERŰ TIPP, AMIVEL BOLDOGABB LESZ A PÁRKAPCSOLATOD

írta: Kincses Demeter Monika
6 EGYSZERŰ TIPP, AMIVEL BOLDOGABB LESZ A PÁRKAPCSOLATOD

Képtalálatok a következőre: happy relationship

Kép forrása

Erős, megingathatatlan és boldog párkapcsolat igenis létezik. Te is szeretnéd elérni ezt az állapotot? Ha igen tudnod kell, hogy ehhez bizony folyamatos munkát kell befektetni. Elmehettek egy kis kirándulásra vagy vakációzni, de ez csak rövid távon hat, ha az alapok nincsenek biztos lábakon. Íme 6 tipp, amelyek segítségével erősítheted a párkapcsolatod.

 1.Fejleszd önmagad

 A legtöbb ember azt hiszi, akkor lesz igazán jó párkapcsolata, ha már az elején jól választ, ha meg nem, akkor majd ő megváltoztatja a másikat és minden jobbra fordul. Sajnos a valóságban egyik eset sem szokott megtörténni, vagy csak igen ritkán. Kevesen tudják, de a legfontosabb a kapcsolatodban te magad vagy. Ha abba fekteted az energiád, hogy képezd magad, jobbá, többé válj, akkor észre fogod venni, hogy a kapcsolatod is elkezd megjavulni.

A legnagyobb gond az iskolában az, hogy senki nem tanítja meg a gyerekeket a megfelelő kommunikációra, arra, hogy hogyan legyen boldog párkapcsolata, ami bizony jól látszik a mai világon. Rengeteg a válás és egyedül élő ember.

Ha engem kérdezel két olyan fontos területe van az életednek, amivel először foglalkoznod érdemes, ezek az önbizalom megszerzése és a kommunikációs képességeid fejlesztése. Most az utóbbival foglalkozom főként.

 2.Használj társalgási gyakorlatokat a jobb kommunikációért

A hosszú távú, kiegyensúlyozott párkapcsolat legfontosabb alappillére a megfelelő kommunikáció. E nélkül nem leszel képes megismerni a másik felet, rájönni mit szeret igazán és mi neki a fontos.

Az első legfontosabb dolog, amit meg kell értened, hogy megfelelő hallgatósággá kell válnod.

Képtalálatok a következőre: good listener

Kép forrása

Amikor egy ember az érzéseiről vagy problémáiról beszél neked, az nagy szó, mert akkor már megbízik benned. Ezekre nagyon hatékonyan az ún. hívogatókkal tudsz reagálni. Ezek azért jók, mert további mesélésre indítják a párod. Te csak hallgatsz, nem mondod el a saját gondolataidat, érzéseidet, értékelésedet a témáról. Ezek az alábbiak:

„Értem”.

”Aha”.

„Ühm.”

„Hogy volt ez…”

„Érdekes.”

„Tényleg?”

„Ne mondd!”

„Ne hülyéskedj!”

„Szóval úgy…”

„Ez történt?”

Amik erősebben kifejezik, hogy további beszédre sarkaljuk például:

„Mesélj erről.”

„Mondd tovább.”

„Érdekelne, mit gondolsz.”

Nagyon fontos, hogy megtanulj empatikus visszajelzéseket is adni, hiszen önmagában csendben végighallgatni valakit nem elég. Tanúsítani kell, hogy tényleg figyeltünk rá, nem csak úgy csináltunk.

Erre kiváló eszköz a visszajelzés, visszakérdezés.

Ha tényleg figyelsz arra, amit a másik mond, akkor a szavak mögött meghúzódó érzelmekre kell rájönnöd és ezekre visszakérdezni.

A visszajelzésnél a kérdés forma azért jó eszköz, mert a szót újra és újra visszaadjuk a partnerednek, aki hálásan fogadja, ha kifejezheti, és egyre jobban tudatosíthatja magában, hogy mit él át. Ezzel segítesz neki teljesen feltárni a problémáját, amit lehet, hogy saját maga nem tudott volna megtenni. Ezután hatékony megoldást tudtalálni rá.

Néha kérdés helyett egyszerűen “visszhangozni”, ismételni is elég egy-egy nyomatékos kifejezést, amit partnerünk mondott. Miközben visszahallja saját szavait, feloldódik a partnered magányossága, mert együtt van vele valaki, aki meghallja őt.

Észlelni pontosan mit érez a másik nem is olyan egyszerű, sok gyakorlást igényel, ezért előfordulhat, hogy eleinte nem találod el pontosan, amit a partnered ki akar fejezni.

Képtalálatok a következőre: empathy

Kép forrása

A visszajelzés során a Befogadóban megjelenő érzés eligazítást nyújthat azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen érzések lehetnek jelen a Beszélőben. Kezdő gyakorlóként az érzések és erőforrások tudatosítása kihívás lehet, és előfordul, hogy a visszajelzésben nem találjuk el pontosan, hogy mi van a másikban. Ha társunk nem jártas ebben a folyamatban, esetleg hevesen tiltakozik, amikor rákérdezünk az érzésére, akkor visszajelzésedet inkább kérdő hangsúllyal fejezd ki. Így teret adsz a válasznak. Így könnyebb a társadnak helyesbíteni, pontosítani. Az empatikus visszajelzés akkor a legszuperebb, ha a mögöttes érzelmet mondja. Például:

Empatikus visszajelzés: Párod: – Most meg mit dumálsz nekem, Te hülye!
Te: – Úgy látom, most nagyon dühös lettél rám.

Ha neked teljesen új ez a terület és párodnak is, akkor se essetek kétségbe, gyakorlással és idővel egyre jobban fognak ezek menni.

A teljesség igénye nélkül figyelmedbe ajánlom még az asszertív kommunikációs technikákat is. Ezekről itt olvashatsz.

Ha számodra már nagyon jól megy a figyelem és azt tapasztalod, hogy a párod egyre gyakrabban megnyílik neked, akkor kialakul egy olyan kapcsolat, ahol már te is megkérheted őt, hogy ugyanúgy tegye ezt meg veled. Őt is megtaníthatod a fentiekre.

3.Ölelés és csók

Ha hosszú távon szeretnéd megőrizni a kezdeti lelkesedést, valamint sokkal boldogabb kapcsolatot kialakítani, akkor fontos, hogy a testi érintkezések se maradjanak el. Gondolj bele. Amikor friss párként találkoztok, még határozottan megy a „turbékolás”, viszont idővel ez teljesen elkezd ellaposodni. Érdekes látni, hogy a párok (főként a nők), rengeteg időt és energiát fektetnek az esküvői előkészületekbe, ruhába, hogy formába hozzák magukat, pedig az egész nem szól másról, mint arról, hogy mutogassuk magunkat. Ehelyett inkább ezt a mennyiségű energiát a kapcsolat ápolásába, fejlesztésébe kellene belefektetni.

Vezesd be te is a "Boldogság szakértője" Gretchen Rubin személyes rituáléját. Náluk minden alkalommal, amikor valaki jön vagy elmegy mindig öleléssel köszöntik az illetőt vagy búcsúznak el tőle. Én, mikor olvastam erről, annyira megtetszett, hogy bevezettem itthon és nagyon pozitív volt a fogadtatás. Nagyon pozitív hatása van a fizikai érintésnek egy kapcsolatban.

Képtalálatok a következőre: hug and kiss

Kép forrása

4.Mondj köszönetet a "kis dolgokért" is

Az egyik legfontosabb változást az életemben az hozta, amikor elkezdtem gyakorolni a hálát. Nemcsak az élet apró örömeiért vagyok hálás, hanem minden olyan gesztusért – legyen az kicsi vagy nagy – amit mások tesznek értem. A hála nemcsak, hogy boldogabbá teszi az életed, hanem az egymásnak hálás párok általában együtt is maradnak. Ha köszönetet mondunk a partnerünknek, akkor nagyra becsültnek érzi majd magát és hajlandó lesz többet belefektetni a kapcsolatba.

Képtalálatok a következőre: be grateful

Kép forrása

5.A feladatok megfelelő megosztása

Dolgozó nőként és anyaként számodra is nagyon fontos lesz, hogy a párod besegítsen a ház körüli teendőkbe. Ebből ő is profitál, hiszen egy pihentebb feleség fogja vele tölteni az időt és több én időre lesz neked is lehetőséged.

Tipp: Írjátok fel az összes felelősséget és feladatot, amelyet vállaltok a kapcsolatban. A második lépésben írjátok fel, hogy melyiket szeretitek, és melyiket nem szeretitek csinálni.

A lényeg, hogy kiszűrjük mi okoz számunkra stresszt és mely feladatokat tudjuk egymás között úgy kicserélni, hogy mindenki csináljon valami olyat, amit jobban szeret.

6.A "20 perces szabály"

Ennek a szabálynak az a lényege, hogy minden nap, de legalább kétnaponta rászántok 20 percet arra, hogy mindent megbeszéljetek. Viszont itt nem beszélhettek gyerekről, munkáról, sem hétköznapi, ügyintézéssel, háztartással kapcsolatos dolgokról, csakis egymás megismerésén, belső világának feltárásán van a hangsúly. Itt átbeszélhetitek, mit szerettek igazán, milyen nehézségekkel küzdötök épp, a jövőbeli terveket, hová szeretnétek utazni, bármi ilyesmit.

A partneredről így új dolgokat fogsz megtudni, ez pedig mindig megújulást hoz a kapcsolatoknak hasonló érzéseket élhettek át, mint, amelyet a kapcsolatotok kezdetén éreztetek. Kérdezz ebben a 20 percben olyan dolgokat tőle, amit még soha, és meg fogsz lepődni, hogy még 10-20 év együtt töltött idő után is tud neked újat mondani, mutatni.

A mindennapok szürkeségét, monotonitását rosszul viseljük. Elkényelmesedni viszont könnyen megy ebben. Ez viszont nemcsak a személyes hangulatunkra tud hatással lenni, de a párkapcsolatunkból is könnyen ki tudja ölni a tüzet. Ha számodra prioritás egy hosszú távú, stabil, jól működő párkapcsolat éppúgy, mint nekem, akkor láthatod, hogy csak néhány apró változtatással is hamar vissza lehet hozni a tüzet. Ezek az apró dolgok igazán nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, ha csak 1-2 dolgot beépítesz belőle a mindennapokba, meg fogod látni, szinte varázsütésre megváltozik minden jó irányba.

Neked melyik tipp tetszett a legjobban, amit beépítenél a mindennapjaitokba?Van olyan tipped, amivel kiegészítenéd a posztot és nektek bevált? Oszd meg velem kommentben!

Ha szeretnéd látni én hogyan valósítom meg ezeket a tanácsokat a gyakorlatban, akkor kövess a facebookon és instagramon!

Szólj hozzá

párkapcsolat boldog párkapcsolat