2020. már 11.

13 NŐI SZOKÁS, AMITŐL A FÉRFI FEJVESZTVE MENEKÜL A KAPCSOLATBÓL

írta: Kincses Demeter Monika
13 NŐI SZOKÁS, AMITŐL A FÉRFI FEJVESZTVE MENEKÜL A KAPCSOLATBÓL

Képtalálatok a következőre: break up

Kép forrása

Létezik az a nő, akit sosem hagyna el a férfi. Persze olyan is, akit nagyon hamar. Mi lehet köztük az óriási különbség? Milyen tulajdonságokban különböznek annyira? Ezekről olvashatsz ma ebben a bejegyzésben.

Magyarországon a válási arány meghaladja a 40 százalékot. Továbbá vegyük figyelembe azokat is, akik nem házasodtak hivatalosan össze és elváltak. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nagyon sok az összetört szív. De ilyenkor ki a hibás? Csak az egyik fél? Vagy mindketten?

A párkapcsolat alapját az a két ember adja, akik benne vannak, ez nyilvánvaló. Ezen kívül a kapcsolat tartósságának is megvannak a külön receptjei, de ma arra fókuszálunk, milyen női viselkedés lehet az, ami egyszerűen taszítja a férfiakat.

 1.Féltékenykedj állandóan!

Későn ért haza a párod a munkából arra hivatkozva, hogy túlórázott, vagy folyton rezeg a telefonja, mert sms-e jött? Te ilyenkor rögtön gyanakodni kezdesz? Biztosan van valakije, mondogatod magadnak. A folyton gyanakvó, őrült féltékenység azonban nem egészséges. A kismértékű még lehet a szeretet jele, de a túlzásba vitt gyanakvás képes teljesen lerombolni a kapcsolatodat. A túlzott bizalmatlanság folytonos ellenőrzéshez és nyugtalansághoz vezethet, ami nem tesz jót sem a te egészségi állapotodnak, sem a párkapcsolatodnak.

Ne féltékenykedj annyit. Egy kapcsolat legfőbb alapja a bizalom. Ha úgy érzed a párod valamivel rászolgált arra, hogy ne bízz benne, akkor mielőbb tisztázzátok ennek az okát, mert különben a folyamatos féltékenységgel elűzöd csak hosszú távon.

2.Hibáztasd minden apróságért és nagyítsd is fel!

Ha pocsékul érzed magad, minden elkezd idegesíteni, szinte biztos, hogy bele fogsz kötni a párodba is. Általános emberi viselkedés, hogy könnyebb mindig letolni magunkról a felelősséget és a másikat okolni a számunkra kellemetlen helyzetért. A folytonos hibáztatással viszont csak azt fogod elérni, hogy a párod önbizalma idővel csökken, sok cselekedete mögött pedig megy majd a titkolózás és megúszás, ami ha kiderül neked is rosszul esik. Általában csomó apróságon össze lehet veszni, de hosszú távon ez nem vezet semmi jóra.

Steven Stosny pszichológus szerint a kritika egyáltalán nem ártalmatlan dolog. Amikor a fejéhez vághatjuk a partnerünknek, ha valami nem felel meg, nem számolunk a következményekkel.

Képtalálatok a következőre: arguing

Kép forrása

A kritika sajnos az idő múlásával egyre gyakoribbá válik egy kapcsolatban. Egyfajta lefelé mutató spirálként egyre nagyobb ellenállást vált ki. A kritizált személy ellenőrzöttnek érzi magát, amely csalódást okoz a kritizáló partner számára. Ezért még jobban kritizálni fogja a másikat, a másik még inkább kritizálva érzi magát és így tovább.

Tipp: Steven Stosny az állandó kritika alternatívájaként visszajelzést javasol. A visszajelzés azért jobb, mint a kritika, mert ez nem a rossz tulajdonságok kihangsúlyozására fókuszál, hanem valami fejlesztésére. Néhány példa:

Kritika:  - Miért nem tudsz gondoskodni a számlákról?

Visszajelzés:  - Nézzük át közösen a számlákat.

A kritika további negatív tulajdonságot feltételez. A visszajelzés a viselkedésről szól, nem a személyiségről.

A kritika degradál minket - Úgy tűnik, hogy nem vagy elég okos ehhez.

A visszajelzés ösztönöz - Tudom, hogy nagyon sok dolgod van, de biztos vagyok benne, hogy együtt megtudjuk csinálni.

3.Ne vedd figyelembe az apró gesztusait

Sok férfi ismerősöm panaszkodik manapság arra, hogy amikor elkezdenek udvarolni egy lánynak, annak hihetetlen elvárásai vannak, nem értékeli azokat az apró gesztusokat, amit a férfi tett érte korábban. Van egy közeli barátom, aki arról számolt be, hogy összejött egy lánnyal, akit minden nap elvitt kávézóba és a lány megvetette vele a legdrágább süteményt és kávét, mert úgy gondolta, hogy neki ez „jár, mert ő nő”. Holott a valóság az, hogy ez nem igaz. Egy boldog, normálisan működő kapcsolat egyenrangú, tehát a férfi és a nő is legalább ugyanannyit kell, hogy tegyen a másikért.

Koncentrálj a kapcsolatotokban történő pozitív dolgokra, ne folyton csak a negatívokra. Ha valaki csak a problémákat látja folyton, hajlamos lehet nem észrevenni az apró, de fontos pozitív gesztusokat. A másik így előbb-utóbb azt érzi majd, nem is érdemes energiát fektetni abba, hogy megnyerő legyen.

4.Próbálod megváltoztatni a másikat

A nők sokszor esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, megváltoztathatják a párjukat. Bár néhány szokására lehet, hogy hatással vannak, de a tapasztalat szerint alapvető változásokat ritkán lehet elérni. Akinek nem felel meg a párja úgy, ahogy van, lehet, hogy nem a megfelelő emberrel van együtt. Ezt úgy tudod elkerülni, hogy mielőtt kapcsolatba kezdesz bárkivel, tisztába teszed, milyen férfira is vágysz igazán.

Ne akard megváltoztatni a másikat, aki egyedül változni tud egy kapcsolatban, az te vagy. Ezzel formálod a környezeted, aminek pozitív hozadéka lehet, hogy a társad is megváltozik. De sose feledd, erre nincs garancia, ha mégsem tapasztalod, hogy jobb lett a kapcsolatod, akkor hosszú távon a kapcsolatotoknak nincs jövője.

 

5.Ítélkezel

A magyarok ebben talán a legjobbak, de tényleg. A kedvenc szokásunk, hogy ítélkezünk embertársaink felett. Megítéljük a szomszédunkat, a nénit a buszon, a bácsit a boltban, a szüleinket, a tanárainkat és a párunkat is. Ha valami nem működik, akkor nem a problémára vagy a helyzetre reagálunk, hanem lesújtó ítéleteket fogalmazunk meg a másikról. Csakhogy nem véletlenül van az az ősi mondás, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess, hiszen visszafelé már nem szeretjük, ha valamilyennek gondolnak minket úgy, hogy nem is ismernek igazán.

Képtalálatok a következőre: judging relationship

Kép forrása

6.Érzelmileg zsarolod, ha el akarsz érni valamit

Az egyik legkártékonyabb, ha ezt a fegyvert veted be, mert ennek súlyos, hosszú távú következményei lesznek. Azt kell belátnod, hogy ha minden áron el akarsz érni valamit, de az illető ezt nem önszántából, szeretetből teljesíti, akkor hiába is kapod meg, később pont magadat fogod boldogtalanságra kárhoztatni.

 7.Hánytorgasd fel a múltat

Nem célszerű egy-egy vita kapcsán vagy nehezebb élethelyzetekben olyan dolgokat emlegetni, melyek már aktualitásukat vesztették. Az elégedetlenségeket nem tanácsos lenyelni, de érdemes minél hamarabb megbeszélni, mielőtt túl késő lesz.

 8.Beszéld túl a problémát és menj az agyára vele

A nők hajlamosak túl sokáig rágódni egy-egy problémán, akkor is, ha nem találnak rá megoldást. A férfi ilyenkor gyakran nem érti, hogy mit akar még tőle a nő, hiszen már mindent elmondott, amit tudott.

 9.Panaszkodsz állandóan

Előfordulhat, hogy rossz napod van, vagy egyszerűen úgy érzed, az élet teljesen keresztbe tett neked. De ha folyton mindennek csak a rossz oldalát látod, akkor szinte garantált, hogy a párod idegeire fogsz menni.  Nem arról van szó, hogy egyáltalán ne mond el neki, ha valami nem úgy sikerült, ahogyan azt szeretted volna, de tarts mértéket! Próbálj utána a napod olyan részletét is kiemelni, ami jól sikerült.

 

Képtalálatok a következőre: complaining

Kép forrása

10.Megcsalás

A félrelépés a főbenjáró párkapcsolati bűnök közé tartozik. Annyira súlyos probléma, hogy sokak számára ez azonnali szakító okot jelent. Ha hajlamosnak érzed magad megcsalni a párodat, ott már borítékolható, hogy komoly válságban vagytok. Hiszen nincs olyan probléma, amit ne lehetne megbeszélni, ha pedig nem találtok megfelelő megoldást, ami mindkettőtöknek jó, akkor el kell szépen köszönni egymástól, mert ez így korrekt és tisztességes. Ha megcsalod a párod nemcsak neki hazudsz, hanem magaddal szemben is el kell számolnod, mert korábban hűséget fogadtál neki, amit most megszegtél.

11.Elhanyagolod magad és elkényelmesedsz

Sok férfinál és nőnél is látom azt az attitűdöt, hogy miután tartós párkapcsolatban vannak, egyszerűen elhanyagolják magukat. Ez ráadásul nem csak a párkapcsolatodra van nagyon negatív hatással, hanem bizony az életed más területére is, mert az első benyomás egy találkozón, a munkahelyen is sokat nyomhat a latba. Főként azok hanyagolják el magukat, amiknek valami gond van az önbecsülésével és ez a külsőn azonnal leszűrhető. Én például nem azért sportolok, hogy vékonyabb, csinosabb maradjak a páromnak, hanem az egészségem megőrzése az egyik fő szempont, és mert szeretek mozogni. Az már csak pozitív hozadéka, hogy jobb lesz tőle a tartásom és nem hízok el. Persze ki kell emelni, hogy ha szülés vagy hormonváltozás, öregedés stb. miatt felszalad pár „nagyon ragaszkodni vágyó” kiló, attól még biztosan nem fog elhagyni egy férfi, de ha szakadt ruhákban, kócos hajjal, elkenődött sminkkel fogadod az már más tészta.

12.Korlátozod mindenben

Egy olyan kapcsoltban, ahol a párod semmiképp sem akar lelépni fontos szempont, hogy meghagyod a szabadságát. Szabadon dönthet arról, nyomás nélkül, hogy mikor hová megy, mikor találkozik a barátaival és mikor akarja új szintre emelni a kapcsolatotokat. Ehhez először két dolgot kell megtenned, elengedni a félelmeidet azzal kapcsolatban, hogy ha szabadabb lesz elhagy és kialakítani magadnak egy boldog életet.

Ha megtöltöd a napjaid, heteid olyan programokkal, amit szeretsz, ha a párod azt látja rajtad, hogy szinte ragyogsz, lelkesen mesélsz arról, ami neked fontos és téged is érdekel az, ami őt boldoggá teszi, akkor sosem akar majd elhagyni. Ha viszont ennek ellenére mégis, akkor jobb is, ha hamarabb távozott, nem igaz? Mert így végre van lehetőséged egy sokkal jobb partnerre.

Képtalálatok a következőre: no freedom in relationship

Kép forrása

13.Szex megvonása

A szex megvonása hatékony fegyvernek tűnhet, ha épp haragszol a párodra, azonban hamar visszaüt. Eleve a büntetés nem szeretet. Ez a fajta hozzáállás nem a szeretetet táplálja a kapcsolatotokban, hanem afelé visz, hogy szétváljatok. Ha mérges vagy rá, akkor egyszerűen mond meg neki, mit érzel, és mire lenne a jövőben szükséged, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Ha azt látod, hogy a párod hajlandó változtatni és nagyon igyekszik neked megfelelni és a kedvedben járni, akkor megnyugodhatsz és már el is szállhat a haragod.

Az egész azzal a döntéssel kezdődik, hogy igen én most változtatni fogok magamon. Levetkőzöm ezeket a borzalmas, idegesítő, helytelenül megtanult viselkedéseket. Nem a félelmeim fognak irányítani a kapcsolatomban, hanem a magam és a társam iránt érzett szeretet. Dönthetünk úgy, hogy a jót látjuk meg a partnerünkben, és ha ezt megtesszük sokkal több ilyen dolgot fogunk észrevenni. Ezáltal a másik fél növekedni fog a kapcsolatban ugyanúgy, ahogy a szerelmetek is és sosem akar majd elhagyni.

Te milyen rossz viselkedéssel egészítenéd ki a listát? Írd meg nekem kommentben!

Ha szeretnéd látni én hogyan valósítom meg ezeket a tanácsokat a gyakorlatban, akkor kövess a facebookon és instagramon!

Szólj hozzá

kritika szakítás féltékenység korlátozás megcsalás hála panaszkodás ítélkezés érzelmi zsarolás szexmegvonás