2019. dec 18.

AZ 5 LEGFINOMABB SÜTIRECEPT KARÁCSONYRA

írta: Kincses Demeter Monika
AZ 5 LEGFINOMABB SÜTIRECEPT KARÁCSONYRA

Blogmas #18

florentin.jpgHa Karácsony, akkor meleg sütő melletti álldogálás egy forró citromos teával. Nekem legalábbis Szenteste előtt már így telik a napom. Jól esik a kinti hideg helyett a meleg sütő mellett lenni és várni a mennyeibbnél mennyeibb illatokat.

Te is szívesen teszel-veszel ilyenkor a konyhában?
Akkor ezeket a recepteket egyenesen imádni fogod!

Biztos nem mondok neked túl sok újat az alábbi süteményekkel, vagy mégis? Biztos érdemes mindet kipróbálni, hátha felfedezel egy új kedvencet. A Receptek forrását megtaláljátok a süti névre kattintva.

Kezdjük a személyes kedvencemmel:

FLORENTIN TALLÉR

HOZZÁVALÓK
10 dkg aszalt meggy
3 dkg natúr pisztácia
1,5 dl habtejszín
5 dkg vaj
5 dkg méz
10 dkg cukor
20 dkg szeletelt mandula
1 tk őrölt fahéj
2 ek liszt (BL-51)
olaj a formázáshoz
10 dkg étcsokoládé vagy étbevonó

ELKÉSZÍTÉS
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A meggyet és a pisztáciát durvára aprítjuk. Lábosban felforraljuk a tejszínt a vajjal, a mézzel, valamint a cukorral együtt, és aranyszínűre főzzük kb. 3 perc alatt. Hozzákeverjük a meggyet, a pisztáciát, a mandulát és fahéjat, majd beleforgatjuk a lisztet, és levesszük a tűzről.
Sütőpapírral leterítünk egy vagy két tepsit, és egymástól kellő távolságban evőkanálnyi adagokat teszünk rá a masszából. A halmokat kissé lelapítjuk, és az előmelegített sütő középső részében sütjük 7-8 percig. A sütőből kivett tepsiben még forrón kerekre igazítjuk őket olajba mártott két evőkanál segítségével, majd a korongokat teljesen kihűtjük.
Közben a fémtálba aprított csokoládét vagy bevonót vízfürdőben felolvasztjuk. Végül a tallérokat az aljukon az olvasztott csokiba mártjuk, és sütőpapíron száradni hagyjuk.

KARÁCSONYI MANDARINTORTA

HOZZÁVALÓK
5 db biomandarin
10 dkg őrölt mandula
10 dkg liszt (+ a formához)
1 csipet só
2 tk sütőpor
8 dkg puha vaj (+ a formához)
10 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg tejföl
1,5 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 ek porcukor

ELKÉSZÍTÉS
A mandarinokat forró vízzel lemossuk, majd kettőnek lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét. A többi mandarint tetszés szerint meghámozzuk, és 5 mm vastag szeletekre vágjuk.
Az őrölt mandulát elvegyítjük a liszttel, a sóval, a sütőporral és a reszelt mandarinhéjjal. A vajat kikeverjük a cukorral, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a t, beleforgatjuk a lisztes elegyet, majd belekeverünk 1/2 dl mandarinlét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk és kilisztezünk egy 24 cm-es kerek vagy egy 34 cm hosszú piteformát. Beletöltjük a tésztamasszát, elrendezzük rajta a mandarinszeleteket, és az előmelegített sütőben, alulról a második sínen sütjük 40-45 percig. Rövid hűlés után kivesszük a formából, majd teljesen kihűtjük. Közben a tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük. Végül a tortát tetszés szerint megszórjuk a porcukorral, és a tejszínhabbal tálaljuk.

GYÜMÖLCSKENYÉR KARÁCSONYRA

HOZZÁVALÓK
60 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, barack, szilva, füge)
25 dkg mag (dió, mandula, mák, pisztácia)
1 tk fahéj
1 tk szerecsendió
1 db gyömbér (kisujjnyi)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja és leve
1 csipet só
3 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS
Késes aprítóban összeaprítjuk a gyümölcsöket, a magvakat, a fűszereket és a gyömbért. Hozzátesszük a lereszelt héjakat, a narancslevet és a sót.
A tojásokat enyhén felverjük, majd összekeverjük a keverékkel, végül az olívaolajjal.
Sütőpapírral kibéleljük a vekniformát vagy az őzgerincet, beleöntjük a masszát, és 150 fokon kb. 80 percig sütjük.

KRÉMES NARANCS-MANDULA FATÖRZS

HOZZÁVALÓK
6 db tojás
10 ek cukor
15 dkg darált mandula
2 ek liszt
porcukor
A krémhez:
22 dkg krém sajt
22 dkg mascarpone
10 dkg cukor
1 db narancs
2 ek narancslikőr
2 dl habtejszín
25 dkg étcsokoládé a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS
Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájákat habosra keverjük a cukor felével. A fehérjékből először lágy habot verünk, majd a maradék cukorral keményre verjük. A két masszát összeforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk a liszttel elkevert mandulát.
Sütőpapírral kibélelt, kb. 30 × 40 cm-es tepsibe töltjük, majd 150 fokon 25-30 percig sütjük. Ezután megszórjuk a tetejét egy kevés porcukorral, majd egy másik, sütőpapírral kibélelt tepsire fordítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez simára keverjük a krémot a mascarponéval, a cukorral, a narancs lereszelt héjával és a likőrrel, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is.
A tésztát megkenjük a krém 2/3-ával úgy, hogy a két hosszabb oldalán kihagyunk 1-1 cm-t, majd feltekerjük, és beborítjuk a maradék krémmel.
A csokit megolvasztjuk, és vékonyan vetítőfóliára vagy sütőpapírra kenjük. A hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, nagyobb darabokra törjük, és elrendezzük a tekercs tetején.

MINI RUMOS-DIÓS BEJGLI

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
0,5 dl hideg tej
1 dkg élesztő (friss)
1 db tojássárgája
25 dkg liszt
1 mk só
3 dkg porcukor
4 dkg vaj
4 dkg zsír
A töltelékhez:
12 dkg cukor
0,5 dl víz
2 ek rum (vagy rumaroma)
1 tk vaníliakivonat
25 dkg dió (darált)
1 tk fahéj (őrölt)
1 db citrom (reszelt héja)
1 db tojás (a tetejére)

ELKÉSZÍTÉS
A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját. A lisztet, a sót és a porcukrot összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, azután hozzáöntjük az élesztős tejet és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a cukrot a vízzel kb 10 percig forraljuk, majd hozzákeverjük a rumot és a vaníliát. A diót összekeverjük a fahéjjal és a citromhéjjal, majd leforrázzuk a sziruppal.
A tésztát kétfelé osztjuk és kb 20*25 cm-es lappá nyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét és feltekerjük. Így járunk el a másik adaggal is. A rudakat 4-4 darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és kb 1-1 ,5 órán át meleg helyen kelesztjük. A tekercseket sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk és 200 fokon, kb 20 perc alatt megsütjük.

Szólj hozzá