2019. sze 11.

5 SZUPER TIPP, HOGY ÚJRA NYITOTT LÉGY

írta: Kincses Demeter Monika
5 SZUPER TIPP, HOGY ÚJRA NYITOTT LÉGY

111.jpg

Kép forrása

Ma gyakran gondoltam arra, hogy a múlt heti veszekedés mennyire zárkózottá tett. Láttam ma egy képet, amin egy pasi épp lebontani akart egy falat, miközben egy lány a túloldalon építette sorra újra a téglákat. Azt éreztem, hogy pont én vagyok az a lány. Ha gyakran szembesülsz azzal, hogy végre rávetted magad, hogy elmeséld valakinek a számodra legfontosabb dolgokat, amiket szeretsz, amik foglalkoztatnak, és hogy éppen hogyan érzel, de mégis az illető közli veled, hogy nem érdekli, vagy rögtön jelzőket aggat rád, akkor úgy érzed nem is érdekled igazán. Nem is fogad el úgy, ahogy vagy. Ez annyira rossz és elviselhetetlen fájdalmat okoz benned, hogy azt veszed észre, még egy ilyet nem bírnál ki. Annyira megsérülsz, hogy először menekülni akarsz. Amíg dühös vagy, azt gondolod, összepakolod az életed egy táskába és titokban kisurransz örökre. De aztán rájössz, hogy mindenkit nem hagyhatsz magára, mert szükségük van rád. Még annak is, aki bántott, bár soha be nem ismerné.

Így maradsz és elkezded védeni magad. Méghozzá úgy, hogy bezárkózol. Inkább nem beszélsz vele többet magadról. Ha kérdez, válaszolsz, de egyáltalán nem fogja tudni, milyen ember vagy. Fogalma sem lesz róla épp milyen nehézségekkel küzdesz és a műmosoly mögött harcok dúlnak.  Nem fogja érteni, miért távolodtál el tőle, de érezni fogja és ez bántja majd, mégha sosem mondja ki. Szeretné, ha nem így lenne, de nem tud változtatni azon, hogy képtelen elfogadni téged, mert képtelen elfogadni saját magát.

Hamar rájössz, hogy nem csak vele szemben építettél téglákból falat, hanem már másoknak sem akarsz megnyílni, mert a csatamezőn bármelyik oldalról érhet támadás.  Nem szeretnél újra sérülni. Nehezen avatsz a bizalmadba másokat. Mégis érzed, ez így nem normális, így nem lehetsz boldog, ezért úgy érzed újra meg kell nyílnod. Találnod kell rá megoldást, hogy fokozatosan újra önmagad lehess és lebontsd a téglafalakat. Íme néhány dolog, ami nekem bevált, hogy újra meg tudjak nyílni:

  1. Tudatosítsd magadban, hogy mit érzel

Próbáld meg megfigyelni, hogy épp milyen belső érzések kerítettek hatalmába. Ha dühös vagy, azt tudnod kell, hogy az csak másodlagos érzés, mindig van egy elsődleges, ami kiváltja. Tegyél fel magadnak miért kérdéseket. Például: Miért vagyok dühös? Mert szomorúnak és csalódottnak érzem magam, amikor nem fogadnak el vagy olyat feltételeznek rólam, ami nem vagyok.

  1. Fogadd el önmagad

Ha már rájöttél mit érzel, kérlek, fogadd el. Vedd észre, hogy teljesen normális, ahogyan érzel, hiszen nem érdemli meg senki a rossz bánásmódot. Megérdemled, hogy kedvesen beszéljenek veled és elfogadjanak, de meg kell értened, hogy ez nem rajtad múlik.

222_1.jpg

Kép forrása

  1. Ne vedd magadra mások bántását

Bármit tesznek vagy mondanak, neked mások az nem rólad szól. Mindig a saját világukról. Ha ezt a fajta „nemtörődömséget” képes vagy elsajátítani, akkor kezdődik csak igazán az új élet számodra, mert innentől önfeledten tárulkozhatsz ki a világnak azért, mert teljesen hidegen fog hagyni mások mit gondolnak rólad. Persze ezt nehéz elérni, hiszen kell, hogy kiépíts egy alapot, ami alapján azt gondolod, hogy akárhányan is kedvelnek, akkor is szereted magadat, értékes személy vagy.

  1. Kezdj kreatív tevékenységbe, ahol igazán önmagad lehetsz

Ha úgy érzed, senki sem ért meg, írd le az érzéseidet egy naplóba, vagy blogra. Esetleg kezdj el festeni, rajzolni, videózni. Mindenki máshogy szereti kifejezni magát, én az íráson keresztül adom ki azt a feszítő többlet energiát, amit mindennap érzek. A blogon kiírhatom magam, nem szólnak közbe, nem kérik, hogy hagyjam abba a mondandóm és nem kezdik el minősítgetni, amit mondok.

333.jpg

Kép forrása

  1. Keress új barátokat

Igazán jó barátból elég egy is, de ha úgy tűnik még nem találtad meg azt a személyt, aki igazán kíváncsi rád és elfogad olyannak, amilyen vagy, akkor kutass tovább és légy nyitott új emberekre.

Szólj hozzá