2019. nov 13.

9 MÓDSZER, HOGY MENTÁLISAN ERŐS MARADJ A ROHANÁSBAN

írta: Kincses Demeter Monika
9 MÓDSZER, HOGY MENTÁLISAN ERŐS MARADJ A ROHANÁSBAN

1_4.jpgKép forrása

Nagy elvárású, rohanó és stresszes világban élünk, ahol mindenki többet és többet akar. Gyakran nem könnyű alkalmazkodnunk, de megteremthető az egyensúly. Íme néhány bevezethető szabály és változtatás, ami minőségileg, turbó üzemmódra kapcsolja az életed:

  1. Írj le három dolgot minden nap, amiért hálás vagy

Ha megkérdeznék tőlem, mi az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy boldogok lehessünk, nem a pénzt mondanám, pedig sokan rögtön arra gondolnak. Én első helyre mindenképp a hála adását tenném. Hogy miért? Azért, mert ahhoz, hogy több jó dolog érkezzen az életedbe, ahhoz értékelned kell azt, amid már van. Ez nem jelenti azt, hogy ne vágyj többe és érd be kevesebbel. Ez persze nem igaz. Legyenek álmaid, terveid, céljaid, amit tettvággyal, lelkesedéssel fűszerezve kezdd el megvalósítani. De az eredmény kivárásához türelmesnek kell lenned. Az úton haladva viszont ne felejts el megemlékezni arról, amiért hálás vagy és hamar rá fogsz jönni, már most is nagyon jó életed van.

Ezt a témát szerintem legjobban a következő youtuber járja körbe, akinek nagyon ajánlom a csatornáját, mert sok fontos, „well-being”-el kapcsolatos tartalma van fent. Nem utolsó sorban egy kis angolt is lehet vele gyakorolni:

https://www.youtube.com/watch?v=s0rPcpvTygw

 

  1. Sose veszekedj idegenekkel

Nem vagyok az a típus, akinek lételeme a veszekedés, pláne kellemetlennek érezném ezt idegeneknek. Ma már szerencsére hamar fel tudom mérni, hogy a nézetkülönbségek, amik vannak nem oldhatóak meg veszekedéssel, csak beszélgetéssel. Sok embertől megkérdeztem már, mi volt a motivációjuk, amiért kezdeményeztek egy vitát, vagy fennhangon, esetleg kiabálva folytatták azt. Pár ilyen beszélgetés alatt az alábbiakat szűrtem le: Arra számított, hogy lenyomja a másik felet az pedig behódol és az lesz, amit ő akar. Esetleg nevelni akarta a saját képére és ezt megfélemlítéssel akarta elérni. Egyik verzió sem hoz megfelelő eredményt. Erre mondja Dale Carnegie, hogy minden vitát megnyersz, amit el sem kezdesz. És minden más esetben veszítesz: akkor is, ha igazad van, mert a másik fél vesztesnek érzi magát. Az agresszió helyett én inkább az asszertív kommunikációt, vagy súlyos, fenyegető esetekben a kihátrálást javasolnám. Ha valaki épp ideges, és azt veszed észre, hogy rajtad akarja kitölteni a problémáját, energiavámpírként elszívni minden erőd, akkor ne hagyd. Maradj nyugodt és inkább mondd meg neki, hogy majd később folytatjátok, idegenek esetében pedig fogd menekülőre. A következő technika is nagyon hatásos:

https://www.youtube.com/watch?v=h-drx43Evic

 2_4.jpg

 Kép forrása

  1. Gyakrabban ünnepeld meg a sikereidet

Te eleget ünnepelsz?

Az emberek általában a gyerekszületést, (bizonyos kultúrákban a halált), névnapokat, szülinapokat szokták leginkább megünnepelni. De megünnepled-e a kisebb-nagyobb sikereidet a munkádban?

Az egyik legjobb motiváló erővel az bír, ha a célod elérése mellé kitűzöl valamilyen ajándékot is a magad számára. Lehet ez valami apróság is, mondjuk egy tábla csoki, vagy akár egy új cipő. Kinek mi. Fontos, hogy az általad kitűzött mérföldköveket ünnepeld meg, tedd emlékezetessé, hiszen ezekre a boldog pillanatokra fogsz majd emlékezni öreg korodban.

Te mivel szoktad magad megajándékozni? Írd meg kommentben, szeretettel olvasom!

 3_3.jpg

Kép forrása

  1. Hagyd abba a másokhoz való hasonlítgatást

A boldog ember fő jelmondata: „Én vagyok a saját magam mércéje!”

Hagyd abba, hogy magadat és az összes eddig elért eredményeidet másokhoz hasonlítod! Amit mások tesznek, mondanak, vagy elérnek, az nem összehasonlítható a te életeddel! Egyáltalán! Hogy miért nem? Azért, mert meg kell értened, hogy mindenkinek más a valósága. Az informáci mennyiség, amivel te vagy ő rendelkezik, teljesen eltér, ezért ugyanabból sem tudjátok ugyanazt kihozni. Másrészt a külső körülményei lehetnek teljesen mások, mint neked. Arról pedig nem tehet, ahogyan te sem. Mindenkinek abból kell kihozni a legjobbat, amit kapott és folyamatosan tanulni, fejlődni. A saját utadat járd, csak te tudod mi a jó neked és meg kell szerezned a saját tapasztalataidat. Ehhez el kell követnünk a saját hibáinkat is, amiből később tanulhatunk.

Állj pozitívan az élet kihívásai elé, vedd úgy, hogy ettől fejlődsz és értékeld az előrelépéseidet, dicsérd és ajándékozd meg magad, ha sikerrel veszel egy-egy akadályt! Ne légy olyan szigorú magadhoz, fogadd el a gyenge pontjaidat, és koncentrálj az erősségeidre! Ha valami nem sikerül, ne tekintsd magadnak lúzernak! Fogadd el magadat olyannak, amilyen valójában vagy, de ne várd ezt el másoktól! Ők gondoljanak csak, amit akarnak, nem számít!

 4_1.jpg

Kép forrása

  1. Engedd meg magadnak, hogy sebezhető légy

Emberek vagyunk. Olykor gyengék. El kell fogadnod, hogy gyenge vagy, ahhoz, hogy erős lehess. Tudom, ez furcsán hangozhat így elsőre, de ha bele gondolsz abba, hogy sosem a legerősebb, hanem a legokosabb győz, akkor rájössz, annak van a legnagyobb esélye az életben, aki nagyon is jól ismeri önmagát és elfogadja, hogy bizonyos dolgokban gyenge, ezért ezeket a területeit jobban fel tudja készíteni, megvédeni.

 

  1. Dobj ki minden olyan tárgyat, amit már régóta nem használtál

Egyik előző posztomban már írtam erről, és valószínűleg még sokat is fogok, ugyanis az egyik kedvenc időtöltésem a szortírozás, pakolászás, rendszerezés. előre is bocsánat, ha unalmasan sokat kell róla olvasnod. A külső világot nem tudod megváltoztatni, de a belső és közvetlent igen. Az otthonodat mindenképp olyan tárgyakkal vedd körbe, amiket szeretsz, de fogadd el a társad tárgyait is, hiszen neki ezek fontosak. Legyen meg mindkettőtök személyes tere, ahová visszavonulhattok, és csak a saját általatok kedvelt tárgyak, emlékek vesznek körbe.

Továbbá arra buzdítanálak, hogy hagyd abba az esztelen vásárlást. Csak folyamatos helyet igényelnek az életedből. Inkább ritkábban, de jobb minőségű tárgyakat vásárolj.

 

  1. Használj több pozitív szót

Életem egyik legmeghatározóbb célja mindig is az volt, hogy elérhessek a boldog, kiegyensúlyozott életbe. Hogy megtapasztalhassam, milyen is az, mégha csak rövid időre is, de szerencsére jó pár év megadatott már belőle, és remélem még sok másik is. Ebbe az állapotba el lehet érni bárkinek, aki szeretne azokban a tulajdonságokban fejlődni, amik konkrétan ezt az életet eredményezik. Így tettem én is. Ha neked is célod egy nyugodt, kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkezni, építő, értékes emberi kapcsolatokkal körbevenni magad, hatékony időbeosztást véghezvinni, akkor itt a helyed a blogomon.

Célom, hogy az összes olyan módszert, fejlődési ugrást saját életemen és példámon bemutatva átadjam neked, hogy te is elérhess ebbe az állapotba. Egyik fontos összetevője a receptnek, hogy cseréld le a régi, berögzült és általad használt negatív szavakat pozitívakká.

Úgyhogy tessék bátran átkeretezni, újragondolni, kicserélni a gondolataidat, csavart vinni a beszélgetésekbe.

Mikre is gondolok pontosan: Legyen az új alapelved két dolog: Az élet pozitív oldalára koncentrálsz és építő jellegűen használd a mondataidat. Például:

Azt szeretném, hogy….ahelyett, hogy Nem akarom, hogy…

Megnézem, mit tudok tenni annak érdekében, hogy…ahelyett, hogy Ez lehetetlen…

Azon tűnődöm, hogy…ahelyett, hogy azon aggódom...

Remek, kellemes, szép napom lesz…ahelyett, hogy Rossz, kellemetlen, elviselhetetlen napom lesz…

Meg akarom csinálni,megoldom a dolgot…ahelyett, hogy meg kell csinálnom…

 

Tipp: Készíts a fürdőszobai tükrödre, vagy a lakásodban jól látható helyre öntapadós post-itra ösztönző, cselekvésre buzdító mondatokat. Reggelente mindig olvasd el őket és helyettesítsd be, egy idő után magadtól is fog menni, mert szokásoddá válik.

 

  1. Sírj nyugodtan, amikor nagyon szomorú vagy

Egy igazi férfi sosem sír. Ezzel sosem értettem egyet, ez van. Az én látásmódom szerint első sorban mindenki ember, és mindenkinek vannak érzései. A sírás ráadásul remek feszültségoldó. Szerintem egy igazi férfi igenis szokott sírni. Nem ettől lesz valaki férfiatlan. Nőknél ugyanez a helyzet.

5.jpg

Kép forrása

 

  1. Gyakran tölts időt magadban egyedül

Az énidő, vagy „mee time” nagyon fontos egy megfelelő, egészséges lelki állapothoz. Amikor betervezed a heted, elsőként tervezd be azt, hogy mikor fogsz magadban, vagyis magaddal időt tölteni. Ilyenkor hódolhatsz a hobbidnak, vagy meditálhatsz, vagy csak átgondolod az életed. Ez már rajtad múlik, de nagyon fontos az önmagaddal töltött idő, hogy igazán megismerd önmagad és elfogadhasd, valamint, hogy rájöjj, mire vágysz az életben és mi a fontos számodra.

Szólj hozzá

self-help légyönmagad