2020. feb 19.

25 MÓDSZER, HOGYAN EGYSZERŰSÍTSD AZ ÉLETED

írta: Kincses Demeter Monika
25 MÓDSZER, HOGYAN EGYSZERŰSÍTSD AZ ÉLETED

Képtalálatok a következőre: easy life tipps

Képzelj el egy olyan életet, ahol van időd az étkezéseket csendben és nyugalomban eltölteni. Minden étkezésre volt időd készíteni magadnak egészséges menüt, így majd ki csattansz az egészségtől. Átlátható és egyszerű háztartásod és ruhatárad van, ahol mindig mindent megtalálsz. Rengeteg önfejlesztő könyvet olvasol, hétről hétre gyarapszik azoknak a könyveknek a száma, amit elolvastál. Mindig képben vagy, van miről beszélgetni veled. Már majdnem összegyűjtötted álmaid autójára a pénzt, nincsenek anyagi gondjaid, van elég vésztartalékod és megtakarításod. Ha akarnád egy önálló vállalkozást is elindíthatnál, mert annyi félretett pénzed van. Ez jellemző az életedre?

Vagy helyette a valóság az, hogy sodródsz, a felesleges holmik meg csak gyűlnek és gyűlnek. Gyakran elvesztesz dolgokat, vagy csak épp nem találod őket. Egészségtelenül étkezel, munka közben kapsz be pár falatot, vagy épp szaladgálás közben, így egyre rosszabb az emésztésed. Nincs időd az önfejlesztésre és már magad sem tudod mikor olvastál ki egy könyvet utoljára. Úgy érzed folytonos rohanás az életed, követni sem tudod az eseményeket, még sincs elég pénzed az álmaidat megvalósítani. Sodródsz, sokat idegeskedsz, és hiányzik a biztonságérzet az életedből. Minden olyan bonyolultnak tűnik.

Ne aggódj az első „álom élet” is megvalósítható. Íme, a tippjeim hozzá!

1.Legyenek havi kitűzött céljaid

Ha nincsenek leírt céljaid, csak sodródsz az életben, ki vagy annak szolgáltatva, amerre az élet visz. Amikor döntési helyzetbe kerülsz, pedig sokkal nehezebben hozod meg a számodra jó döntést. Főként igaz ez, amikor kiadásokról van szó, így könnyen azon kapod magad, hogy nincs egy vasad sem, teljesen le vagy égve, pedig lehet, hogy te is vágynál egy házra, új kocsira, utazásra. Célok nélkül nem várt helyzetek sokasága fog veled történni, mivel nem irányítod az életed, kevés esély van az álmaid megvalósulására. Aztán életed végén elkönyveled, megbántad, hogy nem máshogy éltél, mert nem ezt szeretted volna.

Képtalálatok a következőre: célok

Kép forrása

Ha leírod a céljaidat, és elkezded megvalósítani őket, onnantól el tudsz indulni abba az irányba, ahova te szeretnél eljutni végül. Mivel tudatos úton kezdesz haladni, így rengeteg felesleges körülménytől szabadíthatod meg magadat, ami sok stressz távozásával is jár az életedből.

Ha egy álmot leírsz egy határidővel, céllá változik. Ha a célt kis lépésekre osztod, egy tervet kapsz. Egy terv, tettekkel megtámogatva, valóra váltja az álmaidat. Greg S. Reid

Én szinte világ életemben céltudatos személyiség voltam, már 7 éves koromban eldöntöttem mi leszek, ha nagy leszek és rögtön megnéztem mi kell hozzá, hogy elérjem. Az álom élet már ott volt a fejemben, viszont a MIÉRT-jeim igazán csak felnőtt koromban tudatosodtak bennem. A legnehezebb rész mindig az, hogy meghatározzam mi is szükséges ahhoz, hogy olyan életet élhessek, amilyet szeretnék, de ha sokat gondolkodunk a megoldásokon, akkor előbb utóbb kirajzolódik az a fajta cselekvéssorozat, amit feladatlistaként, célként leírva megmutatja azt az utat, amire lépnünk kell. Ha érdekel, itt olvashatsz a 2020-as céljaimról.

Kezdj el Te is célokat kitűzni! Ez nem kell, hogy fárasztó „kötelező” feladat legyen! Csináld egyszerűen és úgy, hogy minden nap motiváljon a következő lépésre! A helyesen kitűzött céloknak ugyanis óriási erejük van! Velük időt spórolhatsz, segítenek összpontosítani az energiádat, gondolataidat. Ha vannak mérhető céljaid, ezzel nyomon követheted az elért eredményeidet. Az elért eredmények pedig növelik az önbizalmadat. Minél több célt érsz el, annál jobban fogod érezni magad a bőrödben. Ha le vannak írva a céljaid, ezek emlékeztetni fognak a MIÉRT-edre is, ebből pedig erőt meríthetsz.

Ha számodra teljesen új a célok kitűzésének gyakorlata és szeretnél megfelelő, megvalósítható dolgokat, akkor itt és itt megtalálod a módját.

Nagyon fontos a kitűzött célok következetes, napi feladatokra bontása. Ha csak addig jutsz el, hogy álmodozol vagy célokat tűzöl ki, de nem látod át kristály tisztán, hogy mit is kell tenned naponta, hogy meg is valósuljon, akkor az egészből nem lesz semmi. Vegyük példának, hogy idén le akarsz fogyni tíz kilót. A legtöbb ember teljesen átgondolatlanul áll ennek neki, aminek általában kudarc a vége. Először át kell gondolnod, mi szükséges ahhoz, hogy le is tudj fogyni.

Tipp: Vegyél egy papírt és írj le minden olyan ötletet, ami szerinted szükséges a sikerhez. Diéta, mozgás? Fogadjunk, ezeket írnád fel először. Én nem ezekkel kezdenék, hanem azt írnám fel: Elhivatottság, hozzáállás, ugyanis ezek nélkül nem fog menni. Ami nagyon fontos még, a fokozatosság elve. Hagyj magadnak kellő időt megismerni önmagad. Ne egy hónap alatt akarj lefogyni, hanem egy év alatt. Amikor havi bontásban leírod, hogy 1 kiló/hó mindjárt vállalhatóbbnak tűnik, mint egy hónap alatt a 10, nem igaz?

2.Írd meg a „to-do” listát előző este

Az előre tervezés önmagában megadja azt, hogy másnap tényleg megvalósítsd a terved. Előző este gondold végig, mit szeretnél másnap elvégezni és váljon ez az esti rutinod fontos részévé. Ezzel rendet, egyszerűséget tartasz az életedben.

Képtalálatok a következőre: to do list

Kép forrása

3.Írd le a „to-do” listád papírra

Sokan csak a telefonukban és számítógépen vezetik a feladataikat, de ez azért nem szerencsés, mert a leírt dolgoknak mindig nagyobb ereje van! Mindenképpen írd le a feladatokat papírra vagy noteszbe is, amit mindenhová magaddal tudsz vinni.

4.Tervezd meg az edzésnapokat előre

Ha leírod, hogy mely napokon fogsz kimozdulni és elmenni edzeni, akkor ehhez jobban tudod tartani magad, mintha csak fejben annyi lenne meg, jövő héten háromszor megyek le az edzőterembe. Ekkor hajlamosabb lehetsz a halogatásra, nincs előre betéve az üres idő számára, így könnyen rátervezel más feladatokat és már hopp, ki is maradt egy hét!

Képtalálatok a következőre: exercising

Kép forrása

5.Iratkozz le a felesleges e-mailekről

A mai világban, azaz az „internet korában” rengeteg információ tódul be az agyunkba nap, mint nap. Rengeteg reklám, ajánlás, hírlevél, tudásanyag hirdeti folyamatosan magát, te pedig soknak a bűvkörébe kerülsz gyorsan azzal a szlogennel, hogy „jó lesz ez még valamire”. Feliratkozol számtalan hírlevélre, hiszen az olyan könnyű, egy kattintás, de aztán hamar azon kapod magad, hogy nincs se időd, se kedved megnyitni őket és csak gyűlnek és gyűlnek.

Keríts egy fél órát a hetedből és szánd rá magad, hogy leiratkozol minden olyan hírlevélről, amire nincs is szükséged. Ezzel rengeteg időt spórolsz utána magadnak és átláthatóbbá válik az e-mail fiókod is.

6.Készíts egy „hírlevelek” mappát

A megmaradt hírleveleknek készíts egy külön mappát, mert ha igazán egyszerű és átlátható életet szeretnél, ahhoz bizony rendet kell tartanod magad körül. Ehhez ajánlatos kategorizálni az életed szinte minden területét, mert az agyunk imádja ilyen módon áttekinteni a dolgokat. Nekem van egy hírlevelek mappám, egy bejövő levelek, kimenő levelek és még maximum egy-két kategória. Nem viszem túlzásba, mert így sokkal átláthatóbb.

7.Használj felhőket

Biztosan veled is megtörtént már az a borzalmasan frusztráló és idegesítő dolog, hogy elveszítettél valamilyen fontos adatot. Fontos számodra ezután a lehető legbiztonságosabb tárolási mód, így ezután kezdesz kutatni. Ráadásul manapság az adataid is növekednek és az időd egyre szűkösebb, így már nem tudsz kellőképp odafigyelni arra, hogy bármilyen rendszerességgel biztonsági másolatot készíts digitális adataidról.

Egyre nagyobb lehetőség rejlik a helyi adathordozók (szerver, külső USB lemez, pendrive, DVD, stb) helyett az ún. felhőben tárolásban. Jelenleg a felhő alapú adattárolás (cloud) a legbiztonságosabb helye adatainknak (pl. Dropbox, Google Drive, One drive, stb). Ennek lényege, hogy az általunk definiált könyvtárak tartalma folyamatosan szinkronizálódnak a cloud szervereire számítógépünkről.

Ha kételkedsz ebben az új megoldásban, itt kaphatsz néhány kimerítő választ azzal kapcsolatban, miért is válaszd ezt a remek megoldást.

8.Fizess elő IFTTT-re

Gondolkodtál már azon, hogy az applikációkat összekapcsold? Ha nem, akkor figyelmedbe ajánlom az IFTTT-t. Ezzel egyszerűbbé válhat az életed, hiszen automatikusan megtörténhetnek a dolgok, pl. automatikusan kinyitja az ajtót az okos otthonod, mikor jön a pizzafutár. Bővebb információ itt.

Képtalálatok a következőre: ifttt

Kép forrása

9.Ne nyiss meg egyszerre túl sok lapfület

A kevesebb, néha több elve itt is remekül érvényesül. Én, mikor egy új cikken dolgozom, hajlamos vagyok annyira beleásni magam egy-egy témába, hogy azon kapom magam, már 10-20 lapfület is megnyitottam, de jaj nekem, mikor visszatérek a word-be, mert már azt sem tudom, hol is hagytam abba a böngészést nemrég. Arról nem is beszélve, hogy gyakran megesett, hogy a lapfül rengetegben olyan oldalt zártam be, amit nem kellett volna, értékes információktól így elesve.

Ezért bevezettem azt a szabályt, hogy maximum egyszerre 5 fület nyitok meg, majd amikor abba hagytam velük a munkát, akkor bezárom őket és kezdem újra. Ezzel teljesen kiküszöböltem a fenti hibákat.

10.Többfunkciós termékeket vásárolj

Minél több tárgy vesz körül, annál könnyebben veszíted el a fókuszt és az irányítást az életed felett. Ezért jó, ha többfunkciós termékekbe fektetsz, mert nemcsak pénztárcabarát, de helyet is spórol neked.

11.Legyen egészséges nasi az asztalodon

Az asztal mellett ülsz egész nap a laptopodat bámulva és rossz szokásod, hogy magad mellett tartasz egy kis nassolnivalót az asztalon? Az ember nagyon kényelmes, így ami mellette van és szemet szúr neki, egyértelműen meg fogja kívánni és aztán igen hamar azon kapja magát, hogy máris üres a tál.

Az ilyen étkezés közötti nassolásoknak és a sok ülésnek aztán igen hamar megvan a böjtje és elhízás kezdődik. Ha unaloműzőnek használod a nassolást, akkor inkább válassz valamilyen egészségesebb alternatívát előre csomagolt dobozból, ami beillik egy tízórainak is. Folyamatosan azonban ne nassolj, szokj le róla, mert az étkezések közötti evés rontja a fogaidat is, nem beszélve a rengeteg bevitt pluszkalóriáról. Számtalan alternatívája létezik az egészséges nasiknak, ezen az oldalon találsz is néhány ötletet.

Képtalálatok a következőre: healthy snacks

Kép forrása

12.Mindenhová vigyél magaddal egy vizes flakont

A kellő mennyiségű folyadékfogyasztást úgy tudod a leghatékonyabban elősegíteni, ha mindig tartasz magad mellett egy palack vizet, vagy elviszel egyet magaddal, ahová mész. Így garantáltan nem leszel dehidratált.

13.Szortírozd ki a ruhatáradat

Életünkből nem is gondolnánk, mennyi felesleges időt elvesz az, hogy kitaláljuk mit is vegyünk fel aznap. Hallottam olyanról, hogy volt, akit ez annyira frusztrált, hogy vett 8 egyszínű blúzt és nadrágot, mind egyforma volt, így megszűnt ez a probléma. Én ezt semmiképpen sem ajánlanám neked, hiszen unalmas egy idő után ugyanaz az outfit.

Kezd helyette azzal, hogy megszabadulsz a fölösleges ruhadaraboktól. Egy jól átgondolt, igazán az egyéniségedet tükröző és kényelmes, ámde annál inkább praktikus ruhatárra van szükséged.

Az alábbi videóban van segítség azzal kapcsolatban, hogyan és mit szelektálj ki:

 14.Kezdj el egy kapszula ruhatárat

Elmész egy-két ruhaüzlet mellett és nem bírod ki a kísértést, hogy meg ne vedd azt a leértékelt darabot? Ismerős? A végeredmény a legtöbb esetben kezelhetetlen és gigantikusra duzzadt ruhásszekrény. Tény: a nők többségének kétszer, háromszor több ruhája van, mint amit fizikailag viselni tudna.

A költség-és időhatékony gardróbépítés varázslatos trükkje a kevésbé közismert “kapszula elmélet”, ami az egymással jól párosítható ruhatár titkáról rántja le a leplet.

A módszer az egymáshoz illő darabok kombinálását jelenti. Egy kapszula konkrét számú ruhadarabot tartalmaz (pl: 2 db kardigán, 2 db nadrág, 4 db top, 2 pár cipő stb.). Lehetnek külön kapszuláink utazáshoz, munkához, esti szórakozáshoz stb., a lényeg, hogy ugyanazon szabályok mentén kell felépítenünk őket. Ezzel rengeteg időt tudsz spórolni, hiszen lehet egy kapszula kollekciód csak a munkára például, így reggel nem késel el.

Képtalálatok a következőre: capsule wardrobe

Kép forrása

15.Legyen 10 alap ruhadarabod

Egy dolgot sose feledjünk a stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit az anyagiaktól függetlenül bárki megengedhet magának.

Amikor már meg van egy jól hordható, kényelmes alap ruhatárunk bátran kísérletezhetünk a legkülönbözőbb kiegészítőkkel, úgymint kardigánok, sálak, cipők, táskák, ékszerek. És bátran kísérletezhetünk a színek variálásában, hiszen az egyéniségünkhöz illő színek viselése olyan fűszert ad öltözködésünknek, ami a hétköznapokban a jó kedvünket, elegáns, magabiztos megjelenésünket alapozza meg.

16.Akaszd fel a ruháidat, így függőlegesen kevesebb helyet foglalnak

A függőleges tárolás kiváló lehetőség arra, hogy helyet spóroljunk. Azt szeretem még benne igazán, hogy sokkal átláthatóbbak így a dolgok a lakásban. Ha a ruháid zömét felakasztod rengeteg helyet meg tudsz spórolni és segít neked, hogy kiválaszd, mit is szeretnél reggel felvenni. A kötött holmit viszont nem ajánlom felakasztani, mert a súlya lehúzza majd és kinyúlik.

Képtalálatok a következőre: hanging clothes

Kép forrása

17.Mindig tarts otthon ecetet

Az ecet sokkal hatékonyabb, olcsóbb és környezetbarátabb tisztítószer, mint a bolti drága és márkásak. Ha mindig tartasz otthon ecetet, akkor egy váratlanul jött dugulást, vagy vízkőtelenítést máris meg tudsz oldani.

18.Hallgass podcastokat és audiokönyveket

Vasalás, varrás, mosogatás, vezetés és egyéb gondolkodást éppen nem igénylő munkák közben mindig hallgass valamilyen audiokönyvet vagy podcastot. Ezekből rengeteget lehet tanulni és ráadásul egy időben két tevékenység végzésével még időt is spórolhatsz.

19.Vegyél egy táska rendszerezőt

Ne csak a háztartást, konyhát és ruhatárad rendszerezd, hanem a táskádat is! Ismerős az a helyzet, amikor a pénztárnál álldogálsz és 20-an vannak mögötted, mindenki csúnyán néz rád, mert húzod az időt azzal, hogy a táskád legmélyén keresed a tárcád? Velem ez rendszeresen megesett, így meguntam és beszereztem egy táskarendszerezőt. Azóta mindent azonnal tudok, hol van a táskámban, külön helye van a telefonnak, a tárcámnak és az egyéb fontos kellékeknek.

Képtalálatok a következőre: bag organizer

Kép forrása

20.Kövess egy gyors reggeli rutint

Egy kiegyensúlyozott élethez fontos a kiszámítható reggeli és esti rutin, aminek minden nap meg kell egyeznie a következő napival. Ez azért fontos, mert nyugalmat, biztonságérzetet ad és egy megfelelően összeállított rutin sokkal produktívabbá varázsolja a napodat. Reggel pörgesd fel a dolgokat, ne moss hajat minden nap és a 2 perces smink is éppen elég lesz a munkahelyedre. Ami időt ezekkel megspórolsz, azt inkább szánd az egészségedre ilyenkor. Igyál meg fél liter vizet reggel, ez kellően hidratálni fogja a szervezeted és beindítja az anyagcseréd is jobban. Végezz edzést, vagy meditálj.

21.Csomagolj előre

Nem csak a ruhákkal vagyok úgy, hogy nem tudom, mit vegyek fel, sokszor az étkezés is komoly probléma mit is egyek. Gyakran percekig csak álltam a konyhában nézelődve, mit is kellene ennem, amivel értékes időt veszítettem. Előre csomagolva az ételeket ez a probléma megszüntethető és a diéta közbeni váratlan nassolás is elkerülhető.

22.Készítsd el az ebéded előző este

Most új hullámos divat lett a „meal-prep”, azaz, hogy hétvégén 1-2 órát rászánva megfőzzük és dobozoljuk előre az egész heti ételünket. Nekem ez nem vált be, mert nem szeretem a túlzottan állott ételeket, de legalább előző este készítsd el az ebédedet, így nagyobb eséllyel fogsz egészségesebb alternatívát enni, mintha az éhségtől vezérelve beszaladsz a menzára.

Képtalálatok a következőre: meal prep

Kép forrása

23.Vegyél egy kuktát

A kukta hűséges, nagyon hasznos, szeretni való társ a konyhában, aki valóban felére, negyedére rövidítheti az ételek elkészítési idejét. Az étel elkészítésének csak azt a fázisát bízzuk rá, ami hosszú főzési időt vesz igénybe. Ettől még az előpirítást, vagy az egytálételek esetében például bizonyos alapanyagok későbbi fázisban történő csatlakoztatását ugyanúgy kell elvégezni, mint más esetben.

24.Használd az 50/30/20 spórolási elvet

Ha vannak olyan vágyaid, hogy nyaralni mennél, esetleg autót, lakást vennél közép és hosszabb távon, akkor a nagyobb kiadást igénylő dolgokat csakis akkor tudod majd megvenni hitel nélkül – feltéve, ha nem vagy gazdag – ha spórolsz. Sokan egyáltalán nem spórolnak, napról napra élnek, elköltenek mindent rögtön. Én sosem voltam ennek a híve. A bevételed 50 %-át költsd csak a kiadásaidra. 30%-át változó kiadásokra és 20%-ot mindenképpen tegyél félre. Ha érdekel a módszer bővebben, azt itt találod. Torma Valentin spórolási tippjei is nagyon hasznosak:

 25.Lassíts le

Folyton rohansz, semmire sincs időd és úgy érzed, csak elrohannak melletted a napok? Édes semmittevésre, tervnélküliségre és nyugalomra vágysz stressz és rohanás helyett? Lassíts le, és adj magadnak időt élni. Elég, ha csak egészen apró dolgokban változtatsz kezdetben. Hagyj magadnak elég időt az étkezésekre és add meg a módját. Legyél offline egy pár órára vagy akár egész hétvégére! Aztán vezesd be a terv nélküli napokat! Ezen a napon bármi megtörténhet, pontosabban csak az történhet meg, amihez kedved van. Ilyenkor például menj el moziba, vagy tarts egy netflix maratont pizsiben.

Képtalálatok a következőre: slow living

Kép forrása

Neked melyik területtel vannak gondjaid?Mi az, amin változtatnod kellene? írd meg nekem kommentben!

Remélem tudtam néhány használható tippel szolgálni neked, hogyan legyen kiszámíthatóbb és egyszerűbb az életed. Néhány apró változtatás is hatalmas hatással tud lenni az eddigi életünkre. Szemezgess kedvedre az ötletekből és próbálj ki néhányat!

Ha szeretnéd látni én hogyan valósítom meg ezeket a tanácsokat a gyakorlatban, akkor kövess a facebookon és instagramon!

Szólj hozzá

spórolás célkitűzés kiegyensúlyozottság audiobook rendszerezés egyszerű élet IFTTT self-help kapszula gardrób reggeli rutin lassú élet egészséges nassolnivaló meal-prep slow-living