2019. dec 02.

5 TIPP A HATÉKONY ÉS NYUGODT KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSÉRT

írta: Kincses Demeter Monika
5 TIPP A HATÉKONY ÉS NYUGODT KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSÉRT

Blogmas #2

3_5.jpg

Vannak karácsonyok, amikor előre Novemberben már megvetted az összes ajándékot mindenkinek, be is vannak szépen csomagolva. A decemberi elején készített mézeskalács már régen kész van, ott pihen a dobozban egészen 25-éig, amikorra meg fog puhulni. Az ünnepi menüt már jó előre kitaláltad és az alapanyagok zömét is megvetted rég. Neked márcsak annyi a dolgod, hogy hátra dőlj a jól megérdemelt kávéddal és megnézz egy hangulatos filmet. Volt már ilyen Karácsonyod? Ha neked ez könnyen megy, akkor Te nagyon ügyes vagy és ez a poszt nem neked szól.Ha viszont van hová fejlődni, akkor olvasd el a tippeimet, amik nekem mindig beváltak.

Bár minden évben elképzelem, hogy megvalósítom a fenti tökéletesen nyugis Karácsonyom, a valóság ezzel szemben, hogy ott állok a pláza egyik boltjában épp szenteste előtt egy nappal a tömegben, alig látok ki a fejemből, mert még mindig nem vettem senkinek semmit és fogalmam sincs, mit is kellene vennem. Közben kezemben a rengeteg szatyor, mert már megjártam a sütik alapanyagáért az összes élelmiszerboltok, de elkészíteni majd talán éjfélkor sikerül, mire mindenki már alszik.

Ma szeretnék segíteni neked, néhány praktikus infóval, amivel stressz mentessé teheted a decembert:

  1. Vásárolj időben!

Nem kell minden vásárlást az utolsó percre hagyni. Ha így teszel, akkor akár az egész havi fizetésed jelentős része is oda lehet, valamint az előzetes akciókról is lemaradsz, így sokkal drágábban kell megvásárolnod a terméket. Járj nyitott szemmel egész évben, de legalább ősztől, használj egy jegyzetelésre alkalmas appot a telefonodon és írd fel az ötleteidet, kit mivel lephetnél meg. Ha éppen akciósan elérhető az adott termék, akkor vedd meg.

  1. Legyen a fa alatt több kicsi praktikus ajándék

Vásárolj sokkal tudatosabban! Sokan esnek túlzásba, ami az ajándék vásárlást illeti ilyenkor. Nem biztos, hogy egy hitelre vásárolt hatalmas LCD tévé jobb ajándék a családnak, mint egy társasjáték, amivel közösen játszva, minőségi, felejthetetlen élményben részesíthetjük gyerekeinket, de magunkat is egyaránt.

A gyerekek sokkal jobban örülnek több, kisebb ajándéknak, imádják a meglepetés és bontogatás élményét, ezért ha több, kisebb játékot egyesével- külön-külön csomagolsz be, biztos, hogy kitart a lelkesedés.

Amikor 12 éves voltam, anyukám vásárolt 5 hajgumit és mindegyiket külön pici ajándékzacskókba becsomagolta. Ezeket kötötte fel a nagyobb ajándékra. Egyszerűen imádtam. Ezzel felruházhatod a kis ajándékot plusz értékkel. Vegyél több féle ajándéktípust, kapjon zoknit is a gyerek, ha szüksége van rá, az egyéb játékok mellé.

3. Menütervezést időben!

Találd ki hetekkel korábban, hogy mi legyen a menü. Ha nagy családi összejövetel lesz, akkor szembesülsz azzal, hogy mindenki mást szeret, így nagyon nehéz kitalálni mi az a menü, amivel kevesebbet kell vesződni, de mégsem kell hatfélét főzni. Ezért érdemes még korábban megkérdezni a rokonokat, mit ennének szívesen és az átfedések alapján egy-két félében maximalizálni a fogásokat.

Nálam a sütemények azok, amikből szeretem, ha nagyobb a választék, de ekkor sem vállalom be, hogy minden nap egész este a konyhában süssek. Állítsd úgy össze a süteményeket, hogy a bonyolultabbakat megveszed a boltban, készíts néhány egyszerűbbet is és csak egy-két féle időigényesebb süteményt hagyj meg a végére.

Mikuláskor fontold meg, hogy a tele tömött zsákba ne csak csokik halmaza kerüljön. Próbáljunk olyan finomságokkal kedveskedni a kicsiknek, amik nem teszik tönkre a fogukat. Ez az odafigyelés egyébként egész évben ajánlott, de a legrizikósabb időszak december 5-e estéjén indul… Mikulás csomag otthon, a suliban, az oviban, a nagyinál.

Persze vegyünk nekik édességeket is, de megtömhetjük azt a zsákot mandarinnal, mogyoróval, kesudióval, diákcsemegével, aszalt gyümölcsökkel is. Rejthetünk bele egy kis értékű ajándékot is, ha szeretnénk.

Az ajándékozást azért nem célszerű túlzásba vinni, mert ha szerényebb ajándékokat kapnak a lurkók, úgy nem szoknak hozzá a nagy értékű meglepetésekhez és megtanulnak örülni az apróságoknak is.

4. Készíts menetrendet!

Egy nyugodtabb órában kuckózz be egy meleg takaróba egy bögre forró csokival és egy papírral és írd meg a karácsonyi menetrendedet! Ha össze írod, melyik nap mit akarsz elintézni, akkor jó eséllyel elkerülöd az ünnepek előtti rohangálást, a gondolák közötti céltalan kóválygást.

 8_1.jpg

 5. Tervezz be Én-időt

A legfontosabb, amikor a menetrendet tervezed, hogy az első lépésként az én-időd írd be. Karácsonyig minden nap szánj időt magadra, amikor hálát adsz az életedért, amikor megköszönöd mindazon dolgokat, amivel az élet már megajándékozott téged. Valamint, amikor tudsz pihenni egy kicsit! Ha azt veszed észre, hogy az emellett lévő idő kevés arra, amit meg akarsz valósítani, akkor nézd meg a listát, mit húzhatsz ki belőle. Attól még lehet tökéletes Karácsonyod, hogy nincs mindenhol teljesen kiporszívózva vagy egy sütivel kevesebből lehet választani az ünnepi asztalon.

Szólj hozzá

stresszmentes karácsony énidő BLOGMAS